Elif Gamze BOZO
“Daha iyisi nasıl olabilir?”
Sağlık alanında uzun yıllar yöneticilik yapan Yaman, siyasete atılma sürecini şu sözlerle anlattı: “Hekimlikten sağlık yöneticiliğine geçtiğimde, mevzuatlar ve sağlık politikalarıyla daha fazla ilgilenmeye başladım. Güne Resmi Gazete okuyarak başlama alışkanlığım, kanunları ve yönetmelikleri daha derinlemesine incelememi sağladı. Zamanla, sistemde iyileştirilmesi gereken birçok nokta olduğunu fark ettim ve kendime hep ‘Daha iyisi nasıl olabilir?’ diye sordum. İşte bu sorgulama süreci, beni siyasetin içine çekti.”
Öncelik: Adil ve erişilebilir bir sağlık sistemi
Milletvekili olarak en öncelikli konusunun sağlık hakkı olduğunu belirten Yaman, “Eşit, güvenli ve hak temelli bir düzen için çalışıyorum. Sağlık hizmetlerine erişim herkes için temel bir hak olmalı” dedi. Özellikle Ankara’nın kırsal bölgelerinde sağlık hizmetlerine ulaşımın zorlaştığını vurgulayan Yaman, kırsal ile kent merkezi arasındaki farkların giderilmesi gerektiğini söyledi.
Kadınlar ve engelliler için mücadele
Meclis çalışmalarında en çok heyecan duyduğu projelerden biri olan Doğum Borçlanması hakkında konuşan Yaman, “Kadınların iş hayatındaki hak kayıplarını önlemek ve toplumsal eşitliği sağlamak adına bu teklif büyük bir adım. Engelli bireylerin bakımını üstlenen kişilerin sosyal güvencelerinin sağlanması ve üniversite öğrencilerinin eğitim haklarını kısıtlayan ‘azami süre’ uygulamasına yönelik teklifim de benim için çok önemli” ifadelerini kullandı.
Engelli bireylerin yaşadığı hak kayıplarına dikkat çeken Yaman, “Engelli vatandaşlarımız yalnızca sağlık hizmetlerine erişimde değil, eğitim ve istihdam alanlarında da ciddi engellerle karşılaşıyor. Onların topluma tam ve eşit katılımını sağlamak için hak temelli bir yaklaşıma ihtiyacımız var” dedi.
Kadınların siyasette daha fazla yer alması için ne yapılmalı?
Kadınların siyasette daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Yaman, bu konuda en büyük görevin yine kadın siyasilere düştüğünü söyledi: “Kadınlar, siyasete girdiklerinde bir şeyleri değiştirebileceklerini görmeliler. Bizlerin daha görünür olması, daha fazla anlatması gerekiyor. Siyasi partilerin kadın kotası koyması yetmez, bunu samimi bir şekilde uygulamaları da gerekir.”
Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede güçlü adımlar
Şiddetle mücadelede en büyük sorunun cezasızlık olduğunu belirten Yaman, “Ağır cezalar uygulanmalı ve bu cezalar caydırıcı olmalı. Ancak yalnızca ceza vermek yetmez; kadının ve çocuğun bilinçlenmesi, sesini yükseltebilmesi için de politikalar geliştirilmeli” dedi. Aile hekimliği sisteminin bu noktada kritik bir rol oynayabileceğini söyleyen Yaman, “Aile hekimleri yalnızca fiziksel sağlıkla değil, hane içi sorunlarla da ilgilenebilecek donanıma sahip olmalı. Sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve rehberlik uzmanlarıyla birlikte çalışarak aile içi şiddet vakalarını erken aşamada tespit edip çözüm üretebilirler” diye ekledi.
"Sosyal güvenlikte reform şart"
Bakım veren kadınların sosyal güvencesiz kalmasının büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Yaman, bu konuda verdiği kanun teklifinin önemine değindi: “Bakım verenler, iş hayatından kopuyor ve emeklilik haklarından mahrum kalıyor. Onlara sosyal güvence sağlanması için bir reform şart.”
Sağlık, kadın hakları, engelli bireylerin topluma tam katılımı ve sosyal güvenlik alanlarında daha adil politikalar için mücadele etmeye devam edeceğini belirten Yaman, “Gerçek bir sosyal devlet anlayışı için hak temelli politikaları güçlendirmek zorundayız” diyerek sözlerini noktaladı.