ÜLKE

Tümü

Yaşam Hakkı Savunucuları, Hayvanların Yaşamını Savunmak İçin Anayasa Mahkemesi’ne Başvurdu

(3 Ay, 20 Gün önce)
Hayvan hakları savunucuları, 2 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren ve hayvanların katledilmesine zemin hazırlayan 7527 sayılı yasanın iptali için Türkiye genelinde başlattıkları kampanyada 100 bin imza topladı. Bu imzalar, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sunularak, yasanın Anayasaya aykırı olduğu vurgulandı.

Fotoğraf:MA

 

Hayvanlar, Ötenazi Adı Altında Katlediliyor

 

Yaşam Hakkı Savunucuları, hayvanların öldürülmesinin ve barınaklarda ölüme terk edilmesinin yasal hale gelmesinin, Anayasa'nın birçok hükmünü ihlal ettiğini belirtiyor. Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden Avukat Deniz Helvacı, yaptığı açıklamada, sokakta yaşayan hayvanların yaşam haklarının ciddi şekilde tehdit altında olduğunu ifade etti. Helvacı, belediyelerin hayvanların rehabilitasyonu, kısırlaştırılması ve aşılanması için gerekli bütçeyi ayırmayarak, sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi. Bu ihmalin, hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesine ve toplama kamplarına hapsedilmesine neden olduğunu belirtti.

 

Yasa, Hukuk Devleti İlkelerine Aykırı

 

Helvacı, yasanın Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek, "7527 sayılı Kanun, hukuk devletinin temellerini oluşturan belirlilik ilkesiyle, suçta ve cezada kanunilik ilkeleriyle ve cezaların şahsiliği ilkeleriyle çelişiyor. Bu yasa, keyfi uygulamalara olanak tanıyan ve denetimi zor bir yapıya sahip, bu da Anayasa'nın öngörülebilirlik ilkesine ters düşmektedir" dedi.

 

"Hayvanlar İçin Bir Saniye Bile Kaybedilemez"

 

Hayvan hakları savunucuları, yasa yürürlüğe girmeden önce artan şiddet ve hayvan katliamlarıyla halkın büyük tepkisini çektiğini vurguladı. Helvacı, "Bu yasanın temel amacı kamu yararına değildir. Hayvanların yaşam hakkını savunmak için her saniye önemli. Bizler, yaşamı savunmayı sürdüreceğiz ve hiçbir hayvanı öldürmeye ya da ölüme terk etmeyeceğiz" diyerek yasanın derhal iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Anayasa Mahkemesi'ne Çağrı

 

Hayvan hakları savunucuları, Anayasa Mahkemesi’ni, hukukun üstünlüğünü korumaya ve yaşam hakkını savunmaya çağırarak, "Bu yasa derhal iptal edilmelidir" dedi.

 

Kaynak: MA

 


İSTANBUL
açık
19°
EURO
43.6422
DOLAR
38.7709
ARŞİV
undefined