Açıklamada, eğitimden istihdama, sağlık hizmetlerinden fiziksel erişilebilirliğe kadar pek çok alanda engelli bireylerin haklarına erişimde sorunlar yaşandığı belirtilerek, bunun yalnızca bireysel değil aynı zamanda kamu sorumluluğu taşıyan bir insan hakları meselesi olduğu ifade edildi.
Engelli hukukçuların da mesleklerini icra ederken çeşitli engellerle mücadele ettiklerinin altı çizilirken, erişilebilir adliye binaları, hukuk fakülteleri ve mesleki uygulama alanlarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi. Dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde, bilgiye ve hizmetlere erişimin temel bir hak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kapsayıcı dijital altyapılar, erişilebilir yazılımlar, ekran okuyucularla uyumlu sistemler ve sadeleştirilmiş içeriklerin önemi vurgulandı.
Ayrıca, iklim krizinin yol açtığı afetlerde engelli bireylerin karşılaştığı risklere dikkat çekilerek afet yönetimi ve iklim politikalarının engelli bireylerin ihtiyaçlarını gözeterek oluşturulması gerektiği ifade edildi.
Türkiye Barolar Birliği, engelli bireylerin haklarının korunması, ayrımcılıkla mücadele, erişilebilirlik ve kapsayıcı politikaların uygulanması konusunda üzerlerine düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını belirterek, engelli yurttaşların eşit, adil ve onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için toplumsal dayanışma ve ortak irade çağrısında bulundu.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Türkiye Barolar Birliği Engelli Hakları Komisyonu
(HABER MERKEZİ)